SLA14: “S’abusa dels analgèsics”

El metge Darío Sanmiguel ens parla dels medicaments que semblen una cosa, però són una altra…

Parla de problemes de tot tipus, però sobretot d’“emmascarar un dolor que continua”

Darío Sanmiguel és el nostre metge. Cada mes ens visita per explicar-nos els condicionants de la salut en la pràctica esportiva. En el programa 14 de Sense Límits Aventura, emès el passat diumenge en la ràdio d’À Punt, explicava els mites i els problemes de l’ús d’alguns medicaments que veiem normals, i les solucions de cara a l’esportista…

Sense Límits Aventura al teu WhatsApp


PUBLICITAT

PROGRAMA 14 DE SLA

ESCOLTA LA SECCIÓ DE SALUT

Medicaments que malgastem

“Del que més s’abusa és dels analgèsics”, afirmava en el programa el doctor Sanmiguel, que treballa a la Unitat de Salut Esportiva de l’Hospital Vithas Nisa del 9 d’octubre. “A vegades un pensa que si trau el dolor és millor, o que no patiràs o que podràs arribar més lluny… però és tot el contrari. Hi ha un mite sobre l’aspirina o l’ibuprofè, que s’han gastat moltíssim”. Molta gent se les pren sistemàticament, diu, i hi afegeix: “La gent que ho pren no recupera bé, és pitjor que no prendre res i sobretot que estàs emmascarant un dolor que continua”.

PUBLICITAT

Pot ser letal…

“En competició pot ser fins i tot letal”, avisa Sanmiguel. “Hem vist catàstrofes amb l’ibuprofè i l’aspirina. Són dels analgèsics més perillosos”. Però no els únics… “Després posaria el paracetamol i el nolotil. En Estats Units està prohibit el nolotil perquè dona problemes”, afirma el metge.


SLA02: Salut i certificats, amb Darío Sanmiguel


 

Gastrolesius

Segons considera Sanmiguel, tant l’ibuprofè com l’aspirina tenen un problema: “Són molt gastrolesius, poden fer úlceres. Un 70% de la gent que ha pres, té pèrdues de sang. No són pèrdues que es vegen, però sí detectades en anàlisis”. “El més greu que hem vist”, continua explicant, “són problemes renals, amb deshidratació. Gent que ha acabat en diàlisi i que ha acabat en un transplantament”.

PUBLICITAT

Què és el millor?

Davant de tots els dubtes, la pregunta és clara. I què fem? Què és el millor? Sanmiguel respon: “El millor és no prendre res. I si el dolor és molt incapacitant, no competir”. Dur, a vegades, però sensat. Una decisió a temps. En tot cas, Sanmiguel recorda que molta gent “s’ho pren per si de cas”, la qual cosa és “sistemàtic” i a la vegada un problema.

PUBLICITAT

Donen positiu?

Són medicaments ‘habituals’, però la preocupació per si dona positiu o no en competició és relativa: “Normalment no donen positius, però alguns sí poden. En l’altre programa ja vam parlar de l’app que informa dels potencials riscs i de si donen positiu”.

Autor: Rafa Mora

Compartir aquesta notícia a

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »