Aventures sobre llibres

Amb ‘El Ogro’ de llibre principal, parlem d’aventures, guies i cultura muntanyenca al programa de ràdio d’À Punt, amb Ángel Sáez, de la llibreria Patagonia

‘El Ogro, Biografia de una montaña i la dramàtica historia’, de Doug Scott, és el protagonista de la secció de literatura d’aventura i muntanya. Ángel Sáez, de la llibreria Patagonia de València, porta a més altres llibres de diferents temàtiques. Es tracta d’aproximar la cultura també al programa Sense Límits Aventura, de la ràdio d’À Punt.

Sense Límits Aventura al teu WhatsApp


PUBLICITAT

SENSE LÍMITS AVENTURA

ESCOLTA LA SECCIÓ DE LITERATURA D’AVENTURA I MUNTANYA

El Ogro, un desconegut

El Ogro és una muntanya desconeguda que es troba al Karakorum. Ángel Sáez es recrea en la seua explicació perquè paga la pena: “Té una història que enganxa a l’alpinista i a qui no ho siga. No arriba als 8.000m (7.285m), en la serralada del Karakorum, que vol dir pedra negra. És la serralada més elevada del món, amb més de 60 cims amb més de 7.000m. Amb un clima extrem, més continental que la zona de l’Everest en estar a 1.500m de l’oceà. Les primeres exploracions occidentals a esta serralada és de fa uns 200 anys. Un territori molt disputat”.

PUBLICITAT

Muntanyes i “altes i difícils”

El Ogro té tres característiques que la fan una ascensió molt exigent: “Altitud, prominència i la verticalitat de la muntanya”. “Algú va dir”, continua Sáez en la seua narració, “que existeixen muntanyes altes i muntanyes difícils, però poques ho són tot. Esta ho és”. De fet, la primera ascensió va ser una expedició anglesa, Doug Scott –autor del llibre ‘El Ogro, Biografia de una montaña i la dramàtica historia’- i Chris Bonington, al 1977. “Fins a 24 anys i 20 expedicions després, no s’ha tornat a aconseguir pujar-hi”, relata el nostre expert en llibres. “És una ascensió complicada, amb escalada i camps base. El més fascinant d’esta expedició és el descens, on els va passar de tot”.

PUBLICITAT

Un drama de descens

El problema d’aquella ascensió no va ser pujar… sinó baixar. “En el primer ràpel després de conquerir el cim, Scott va fer un pèndul estrany i es va trencar els dos turmells”, explicava Sáez… però no va ser tot: “També els va sorprendre una tempesta i van estar 7 dies en una cova coberts… i el company es va trencar també algunes costelles en una caiguda”. A més, “quan arriben al Camp Base els han donat per morts, i han de menjar una barreta que troben” i, finalment, “a Scott el porta un helicòpter, però s’estavella…”. Un drama, tot i que hi ha final feliç…

PUBLICITAT

Altres tres llibres

‘Los Techos de España’. Un “clàssic de les guies de muntanya”. Com coronar el cim més alt de cada província d’Espanya. “Està plantejat de manera interessant, amb mapes, catalogades per dificultat tècnica…”. També vam parlar de ‘100 lugares únicos para ir en bicicleta’. “Este és un llibre per a somiar, no per a llegir”, explicava Sáez. “Fins i tot divideix en aventura, ciclisme urbà, de muntanya… i selecciona els llocs. Les fotografies del llibre conviden a somiar…”. I per últim, ‘Tras los pasos de Livingstone’, de Xavier Moret, un llibre va cap a Uganda, el Congo… “és un viatge intens per Àfrica on posa sobre la taula la situació actual del continent”.

Autor: Rafa Mora

Compartir aquesta notícia a

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »