“L’organisme s’adapta i has de buscar canvis”

Nacho Martínez, és l’entrenador de Laia Cañes, subcampiona del món: “Si ella tira de la corda, tu has d’estar amb ella”

El pendent negatiu o l’oxidació de greixos, algunes de les noves fórmules que s’aniran instaurant en la preparació dels i de les esportistes

Nacho Martínez forma part d’un grup selecte d’entrenadors que tenen a les seues mans els resultats de grans esportistes. Nacho porta a Laia Cañes i l’ha feta subcampiona del món de trail… la responsabilitat és alta. “Entrenar amb ella és gaudir. És molt generosa amb el reconeixement que fa de l’entrenador i molt constant, amb molta confiança de tot el que li propose”. L’escoltem en el programa del passat diumenge, a la ràdio d’À Punt.

Sense Límits Aventura al teu WhatsApp


PUBLICITAT

ESCOLTA L'ENTREVISTA COMPLETA

L’AVENTURA I LA MUNTANYA, EN LA RÀDIO D’À PUNT

Anàlisi

“Hi ha dades quantitatives… quan l’esportista et crida i saps quins resultats té i en quines marques es mou, pots veure el nivell en què es mou”, afirma Nacho. “Però també és important la capacitat d’entrenament, la constància… és molt important saber qui va a aguantar els entrenaments”. En este punt, entra Laia Cañes, tot i que el nivell de l’esportista no és tan important a l’hora d’entrenar. Un entrenador ho és per tots: “És igual el nivell, has de saber quan has de fer cada cosa… què has de fer per poder fer front a una competició. He tingut gent que té la capacitat per autoentrenar-se perquè són entrenadors formats, però al final també ens va bé que algú et valore i ens diga coses des de fora”.

PUBLICITAT

Sorprendre al cos

“L’organisme és adaptatiu i un estímul no genera la mateixa adaptació dues vegades i al final has de buscar canvis”. És una frase que resumeix a les clares que el cos s’acostuma i que ha d’anar variant. I en això mana l’entrenador, que és qui força la màquina. “Si t’ha anat perfecte, has de fer canvis per a què el cos genere adaptacions i sorprendre’l per zones menys treballades”.

PUBLICITAT

Sobre Laia

“Quan vaig començar amb ella, la metodologia era la mateixa que amb qualsevol altre corredor. Ella tenia una manera de treballar i vam tirar per la part menys explotada. Després hem agafat el ritme que ella ha marcat, amb els seus objectius. Hem intentat donar-li tot el suport en tots els aspectes. Si ella tira de la corda, tu has d’estar amb ella”. Entrenar amb ella “és gaudir”. I és així perquè, segons afirma Martínez, “és molt generosa amb el reconeixement que fa de l’entrenador, i molt constant, amb molta confiança en tot el que li propose. Esportistes amb este nivell de seguiment, no és fàcil trobar-los”.

PUBLICITAT

Hipòxia, ciència i evolució

És un entrenament que ja s’utilitza “en esportistes de fons”, però “la hipòxia intermitent sí és més novetat”. En Laia Cañes, la investigació està “incipient, però pensem que l’ha afavorit més en la capacitat d’oxidar greixos o utilitzar-les com a combustible energètic. En poc temps tindrem treballs en este sentit… Pensem que anem més enllà dels efectes hematològiques. És un camp encara per explotar”. On està l’evolució “és difícil de saber”, afirma, perquè “la ciència va per darrere dels entrenaments perquè són coses que s’han d’anar demostrant científicament”. Hi ha coses que veuen en el dia a dia dels entrenaments, “com la utilització del pendent negatiu, de l’oxidació de greixos… coses que pensem que seran el futur però que falta la confirmació científica”.

Autor: Rafa Mora

Compartir aquesta notícia a

Trackbacks/Pingbacks

  1. Laia Cañes i Antoñico, al Mundial | Sense Límits Aventura - […] “L’organisme s’adapta i has de buscar canvis” […]

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »