En BTT cap a l’olivera Morruda

Una serra per visitar com la Calderona, amaga indrets meravellosos on ens pot portar la bici de muntanya…

Ens deixem dur per Paco Badia per fer una ruta a llocs amagats que pots escoltar en l’últim programa SLA a la ràdio d’À Punt

Paco Badia ens porta en bici de muntanya per la Calderona en un segon capítol que, des d’Olocau, ens duu per diferents masos cap a un “monument viu” com l’olivera Morruda, en el terme de Sogorb. I tot en una ruta d’exigència que suma 57km i 1.700 metres de desnivell. Però, paga la pena l’esforç… Així ho va explicar en el passat programa Sense Límits Aventura de la ràdio d’À Punt.

Sense Límits Aventura al teu WhatsApp


PUBLICITAT

ESCOLTA L'AVENTURA I LA MUNTANYA DES DE CASA

LA SECCIÓ DE BTT, EN EL PROGRAMA DE RÀDIO

Assaborir kms…

“No s’ha de devorar els quilòmetres, sinó assaborir-los”. Seria la frase principal que ens va deixar Paco Badia per explicar la ruta de BTT Per la Calderona. “La ruta forma part del cor més occidental de la Calderona. Eixida des d’Olocau. I anirem a uns punts fonamentals: el despoblat morisc de l’Olla, que és un mas abandonat; després al molí de la Ceja en Gàtova; i des d’allà, a un lloc indispensable, l’olivera Morruda, un monument viu que tenim i que està ja a Castelló. Té un perímetre de més de sis metres. Té 1.500 anys”.

PUBLICITAT

Ara, la millor època

És una ruta que s’ha de tindre en compte per la seua distància i les seues pujades i baixades. Badia ens recorda que a la Calderona no hi ha res pla: “O es puja, o es baixa”. Per això, s’ha de saber que la proposta d’esta setmana “té 56km i 1.700m de desnivell acumulat. És una ruta exigent que aconselle no fer-la en estiu tot i que està tot ple de fonts. Ara és l’època idònia perquè si no, farà molta calor”.

PUBLICITAT

Masos burguesos

Una de les característiques que destaca Badia és que a tota la zona està ple de masos. Però, “no són masos a l’ús, sinó terrenys de més de 1.200 fanecades, no de masovers, abandonats enmig de la muntanya, sinó de senyors burguesos que tenien gran patrimoni”. Un patrimoni que ara es pot visitar, amb cura, això sí, perquè molts estan en situació precària o abandonats.

PUBLICITAT

Unes vistes…

Anar en BTT i pujar a llocs on no tothom hi va té els seus avantatges. Com observar el que hi ha allà baix. El nostre expert en rutes de bici de muntanya en té un bon grapat de punts especials per tindre unes bones vistes. A la Calderona, també: “Hem d’anar de Tristany a la torre forestal que hi al mateix costat del Montmajor. Des d’allà dalt hi ha unes vistes extraordinàries de la serra i del Camp de Túria. És una pujada curta però exigent, i paga la pena”.

Autor: Rafa Mora

Compartir aquesta notícia a

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »