Un arnès per a cada activitat

“Una caiguda amb un arnès no apropiat pot provocar lesions molt greus o la mort”, assegura l’expert en seguretat Jorge Membrado

A l’hora d’utilitzar-los, “hem de tindre en compte és la nostra morfologia, perquè no és el mateix xic o xica, estar molt gros o no…”

Secció de seguretat al programa de ràdio de Sense Límits Aventura. Una estona d’aprenentatge i de consells amb el gran Jorge Membrado. Els seus 35 anys d’experiència i de formació en seguretat són el seu aval per fer-lo una veu més que autoritzada. Amb el ‘boom’ de l’escalada i les vies ferrades, augmenta el percentatge d’accidents… i s’han d’atendre a les recomanacions. «No és el mateix ser xic o xica, estar molt gros o no, estar molt fort de cames o de cos, i per això s’ha de triar un arnès o un altre”, assegura.

Sense Límits Aventura al teu WhatsApp


PUBLICITAT

ESCOLTA EL PROGRAMA SLA

LA SECCIÓ DE SEGURETAT ÉS DE LES MÉS ESCOLTADES

No tots són vàlids

“Hi ha moltes disciplines a la muntanya, i a cada activitat cal un tipus d’arnès”, va explicar Membrado. “El més important és tindre en compte dos paràmetres. Un, saber quina és l’activitat i de què ens ha de protegir l’arnès, perquè no és el mateix protegir-nos d’una caiguda forta, com podria ser fent escalada, o d’una feina de subjecció, com en barranquisme o espeleologia, o si ens ha de protegir portant molta càrrega al damunt, com seria el cas de l’alpinisme. I la segona cosa que hem de tindre en compte és la nostra morfologia. No és el mateix ser xic o xica, estar molt gros o no, estar molt fort de cames o de cos, i per això s’ha de triar un arnès o un altre”.

PUBLICITAT

No compartir arnesos

“Una errada molt freqüent”, afirma Membrado, la veu en els habituals peritatges judicials a què ha d’assistir habitualment: “Hi ha gent que fa barranquisme en barrancs amb molta aigua i utilitza arnesos d’espeleologia. La gran diferència és que en espeleologia, on es puja molt en corda, estan preparats per això, i per això tenen el punt d’anclatge molt a baix, per agafar el màxim l’envergadura de la persona que l’està utilitzant. I això, que és bo per a l’espeleologia, és molt roí en el barranquisme, on un cop d’aigua, d’una cascada d’aigua, et pot voltejar i tirar-te cap per avall”.

PUBLICITAT

No barrejar disciplines

Una altra errada és usar, per exemple, arnesos d’escalada per a alta muntanya. “Si anem amb motxilles molt carregades, i això ens pot fer que la motxilla ens tombara totalment al contrari. En alpinisme necessitem arnesos integrals, no només dels de cintura, sinó que també t’agarren el pit”. Important, doncs, saber que cadascú té les seues funcions. “La missió de l’arnès és subjectar el cos i portar totes les forces del cos a un únic punt. Quan nosaltres portem una motxilla, el nostre punt de gravetat canvia moltíssim. En eixe moment, una caiguda amb un arnès no apropiat pot provocar lesions molt greus o la mort de l’individu”.

Què són els ‘períodes’?

Altre tema important. Molt important. “La caducitat dels arnesos i l’ús a què estan destinats s’ha de tindre en compte. La gent té tendència a pensar que una cosa serveix per a tot”. I no, perquè és molt important “llegir les característiques de l’arnès i la caducitat”. I en posa un exemple: “Hi ha arnesos que absorbeixen moltíssima aigua, que no ens són útils per a altres activitats. I al contrari, elements que s’utilitzen que poden enganxar en qualsevol lloc en entrar a una cova…”.

PUBLICITAT

Patologia: la síndrome de l’arnès

L’ús d’un arnès que no toca pot provocar problemes. Membrado ens posa un exemple i per això ens parla de la  “patologia derivada de quan una persona es queda inconscient un llarg temps damunt de l’arnès”. I ho desenvolupa: “Imaginem una zona aèria on una persona té un accident fent escalada. No arriba a la paret, no ha caigut a terra, la corda i l’arnès fan el seu treball de subjectar-lo, però ni el company sap traure-lo ni ell és capaç d’eixir d’allà… doncs la patologia és que pot provocar en menys de 10 minuts conseqüències molt fatals per a la salut, perquè la sang entra per unes artèries, però no és capaç de retornar-la a tot el cos. La sang es queda a les cames, o el cor no n’agafa….”. Detalls que no són detalls, sinó fets d’una importància cabdal com per tindre-les en compte. Pel nostre be.

Autor: Rafa Mora

Compartir aquesta notícia a

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »