“Volíem portar la muntanya a Canet”

Alberto Sáez i Juan José Garcia, encarregats del Mendi Tour Festival a Canet d’en Berenguer, visiten els estudis d’À Punt en el passat programa de Sense Límits Aventura

“Tindrem la pel·lícula ‘The Dawn Wall’, amb Tommy Caldwell, i la conferència dels germans Pou, que acaben d’obrir una nova via a la Patagònia”

L’entrevista de la setmana parla d’amor a la muntanya. Alberto Sáez i Juan José Garcia van ser dels precursos del club Rotipet de Canet d’en Berenguer, i estimen tant el que fan que es van posar en contacte amb el Mendi Festival de Bilbao“Nosaltres el visitem tots els anys i a Canet portem la millor pel·lícula”. I això és el que passarà el pròxim dissabte dia 2 a partir de les 18:00h, a l’Auditori Municipal.

Sense Límits Aventura al teu WhatsApp


PUBLICITAT

Conferència dels Pou

Eneko i Iker Pou seran el primer plat d’una jornada de pura muntanya i, enguany, certament, de pura escalada. “Ells porten una conferència que és ‘Aventuras verticales en el Ártico’ i pensem que és molt interessant. Són molt bons comunicadors”, afirmava Garcia durant l’entrevista. “Acaben de vindre de Patagònia d’obrir una altra via nova amb molta dificultat. Són molt bons en roca, en alpinisme, en gel… a nivell esportiu són del més gran que hi ha en el món, i no tothom sap contar i comunicar com ells”.

La pel·lícula ‘The Dawn Wall’

Seguidament a la conferència, es projectarà la pel·lícula que va guanyar el premi del jurat del Mendi Festival en 2018. Es traca de ‘The Dawn Wall’, amb l’escalador Tommy Caldwell. Alberto Sáez ho explica: “És un dels millors escaladors del món i, com conta la pel·li, ell era un xiquet molt dèbil, i el seu pare el va forçar per a que no fora així… el va presentar a un concurs d’escalada, i va arrasar. La història de la pel·li explica que se’n va anar amb la nòvia i dos amics a Kirguistan a escalar. I els segresten els talibans. La història és brutal. Per poder fugir només els queda llançar-lo per un penya-segat… i així comença la història i després el seu idil·li amb el Dawn Wall, que és el primer que la fa en lliure. És el canvi del captiveri amb els talibans, a la llibertat a la paret”. Juanjo Garcia: “Segurament siga la via, o una de les vies més difícils que hi ha en paret. És un dels dos o tres millors escaladors que hi ha en el món”.

PUBLICITAT

Cercle Mendi Tour

Una de les preguntes era clara. Com s’arriba a ficar-se en el circuit d’este festival un club de muntanya, d’una localitat allunyada del País Basc d’on és originari el Mendi Festival. Sáez ho argumentava: “Vam constituir el club, la muntanya ens va unir a alguns amics del poble, i una de les primeres coses va ser dir que voldríem portar la muntanya a la resta del poble. El primer any ja vam portar la projecció de ‘Pura vida’, d’Iñaki Ochoa de Olza, que va ser millor pel·lícula documental… i va vindre Maria Climent, que era la representant de la seua ONG. Va agradar molt, i vam començar així. A l’any següent vam portar una conferència de Ferran Latorre, i a l’altre any vam mirar de dur un festival de muntanya. Ens va agradar la proposta del Mendi. I des del primer any vam tindre un molt bon feeling amb ells”.

PUBLICITAT

Entrada solidària

A Canet poden estar orgullosos d’haver estat els primers en obrir la llauna. Ells van ser els primers en portar el Mendi fora del País Basc. Després ja s’han unit ciutats com Burgos, Madrid, Vigo, Vielha, Saragossa… “Vam ser els primers i a partir d’ahí van anar eixint altres llocs”, va dir Garcia. Per gaudir-ho, l’entrada seran quatre euros: “És un donatiu perquè des del primer any una de les coses que volíem és que tot seria donat. Sempre Iñaki Ochoa de Olza, el segon any en plena crisi al Col·legi Sant Cristòfol de Sagunt, que estaven necessitats perquè no rebien subvencions… cada any busquem una associació. Un any va ser a una associació contra el càncer. Enguany serà per a la Baltistan Fundazioa, de Alberto Iñurrategi”.

PUBLICITAT

Per què rot i per què pet

El nom del club, Rotipet, s’havia d’explicar… rot i pet. “Vam fer una ruta per la muntanya, i entre rots i pets després d’esmorzar, vam fer la broma i diguérem de posar el nom… i en l’Ajuntament flipaven… ens van dir que no el podíem posar però ja estàvem en el Consell Valencià de l’Esport, en Federació… i és un nom lícit”. Lícit ho és, com ho és tindre totes les ganes del món de gaudir de la muntanya i l’escalada el pròxim dissabte a Canet d’en Berenguer.

Autor: Rafa Mora

Compartir aquesta notícia a

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »