Un valencià al K2

El metge Josep Sanchis, de Xàtiva, aporta els seus coneixements de la mà de la Fundació Baltistan i dins de l’expedició d’Alex Txikon

Josep Sanchis és valencià, de Xàtiva, i és en l’expedició d’Alex Txikon que intenta, ja contrarellotge, fer cim al K2 en ple hivern. A contrarellotge perquè només queda setmana i poc perquè arribe la primavera… mentre això es cuina a foc lent, Sanchis, metge, fa funcions solidàries, aporta formació per fer ús d’ecògrafs, i col·labora en un treball educatiu… El seu testimoni, al programa Sense Límits Aventura

Sense Límits Aventura al teu WhatsApp


PUBLICITAT

ESCOLTA SLA

UN PROGRAMA DEDICAT A LA MUNTANYA

Baixes temperatures

Sanchis relata a À Punt que el major problema estan sent les baixíssimes temperatures i, sobretot, la sensació tèrmica que, amb el vent, fa que faça molt més fred. “Estarem a -25ºC i al camp 2, amb vents de 60km/h, i sensació tèrmica de -50ºC. És molt complicat treballar així”, afirma el metge de Xàtiva.

PUBLICITAT


Per què tant de vent?

Que a la zona del K2 hi haja tant de vent té una explicació. Ho narra Sanchis: “El K2 és la primera muntanya que trobem de 8.000 on comença l’Himàlaia. Aleshores hi ha uns corrents de vent de l’oest cap a l’est. La primera que toquen és el K2 i la temperatura és molt més extrema que en altres muntanyes”. L’expedició de Txikon ha hagut de deixar de banda el seu treball de fer cim al K2 per anar al rescat dels muntanyenc Daniele Nardi i Tom Ballard, que finalment s’han donat per desapareguts i morts. Amb Txikon es troben, a més de Sanchis, Ignacio de Zuloaga i Félix Criado.

PUBLICITAT

Iglús contra el vent

Ja va explicar Alex Txikon, el líder de l’expedició, que van fer uns iglús per passar les nits perquè aïllaven molt més que les tendes de campanya. Sanchis ho corrobora: “L’iglú aïlla la temperatura i el vent. Fora són -25 i dins són -5. I és una passada perquè fora pot haver vent de 40km/ i a dins ni l’escoltes, i el que ens permet és descansar molt millor”.

PUBLICITAT

Tasca solidària

A través de la Fundació Baltistan amb base a Bilbao van contactar amb Alex Txikon. Ells treballen “en l’escolarització de les xiquetes sobretot, i en l’empoderament de les dones”, explicava Sanchis. “Paquistan és un país complicat amb això. En sanitat fem un estudi dels factors de la mortalitat tan alta de Paquistan. Estic fent una formació d’ecografia. La Fundació va dotar de tres ecògrafs però no tenen formació i jo sóc que li done de manera més completa perquè l’aparell siga més útil”. Altre projecte és fer “tasca educativa amb les matrones de la zona, on recau tota la importància de la dona embarassada de la regió…”.

Autor: Rafa Mora

Compartir aquesta notícia a

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »