«Les dones també som espectacle, però no se’ns ha donat una oportunitat»

Dona i Esport és la vocalia de la FEMECV que treballa per la igualtat en l’esport de la muntanya

Mónica Sanz i Virginia García-Rico expliquen al Sense Límits Aventura el treball que duen a terme

“S’ha de fer força en la participació de la dona en l’esport”, va començar Mónica Sanz, vocal de Dona i Esport en la FEMECV, durant l’entrevista del programa Sense Límits Aventura, en la ràdio d’À Punt. “Som poques i les que som no se’ns veu. No som espectacle? Potser ho som, però no se’ns ha donat una oportunitat”. Així de contundent es va mostrar una afirmació que és una realitat. Analitzem amb elles la situació de la dona en l’esport de la muntanya, i les accions que tenen en ment per anar guanyant terreny.

Sense Límits Aventura al teu WhatsApp


PUBLICITAT

LA DONA I ELS ESPORTS DE MUNTANYA

L’ENTREVISTA COMPLETA, A UN CLICK

Un canvi

L’anterior junta de la FEMECV tenia una vocalia que, segons Mónica Sanz, “portaria dos o tres legislatures”, però estava “fusionada amb altres”. Fa dos anys que la va agafar ella i el primer que van fer va ser “la trobada d’escaladores”. Va ser el motor. “Però si estem soles, és molt difícil, i no hi havia suport de la junta directiva que estava. Estava creada però s’havia de creure en ella”, es queixava Sanz. “Vaig apostar pel canvi perquè vaig veure una actitud diferent, amb un major impuls. I ara està donant fruits perquè abans estava jo sola i ara en som huit col·laboradores”.

PUBLICITAT

‘Cumbres de Titanas’

Virginia García-Rico explicava també els projectes que tenen en ment i que ja estan en marxa: “Hem creat la ‘Cumbre de Titanas’, amb dones que fem escalada o carreres de muntanya. Es fan per informar i recollir les necessitats que tenen a nivell de formació, de com visibilitzar-les, quina adaptació han de tindre, etc. Tenim diverses àrees formatives”.

PUBLICITAT

Cims per la igualtat

Els ‘Cims per la igualtat’ és “una de les bones aportacions del grup de treball”, afirmava Sanz… “Es tracta de pujar una via però per una part que siga més complicada. Perquè arribem al cim amb més dificultats, però arribem també. La primera va ser en la setmana de la dona, amb 40 persones, que vam fer el cim del Benicadell”, i on es va llegir un manifest també. Però en volen fer més. “Una que volem fer és el Penyagolosa. Sí o sí serà la següent, però també intentarem anar a la majoria de cims representatives de la Comunitat, i poc a poc fora del territori”. Es tracta, segons explicaven Sanz i García-Rico, de seguir treballant.

PUBLICITAT

La Fedme coixeja

La vocalia Dona i Esport que té la FEMECV no està sola en el panorama nacional, però en són molt poques. “No és una vocalia que estiga en totes les federacions”, afirma Sanz. “Fa un any es va fer una reunió nacional de vocalies, i només set federacions autonòmiques en tenen, de les que només tenien quatre vocalies constituïdes com a tal”. Sanz afirma que hi ha un problema de base… des de la mateixa Fedme: “Es fan coses però no hi ha unes línies marcades. Es troba a faltar que es facen més accions… fa falta molt més, perquè és la federació espanyola. Falten àrbitres, falten tècnics… en trail hi ha més, però en escalada només hi ha una a la Comunitat”. En la mateixa línia, García-Rico parlava de càrrecs directius: “Tenim una falta de visibilitat i promoció de la dona dins de l’esport. El CSD veient els resultats que aporten les dones ha fet un pla però l’estic llegint i és molt bàsic. Intenten arribar a les escoles, als formadors, però hem d’arribar més enllà, al dia a dia”.

Autor: Rafa Mora

Compartir aquesta notícia a

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »