Les sendes que renaixen del poble

Xàbia, Llutxent i Pinet es mobilitzen per revitalitzar el que van arrassar els incendis

Es tracta de «fer neteja i recuperació», segons expliquen els voluntaris que treballen a la Marina

El foc va assolar Xàbia al 2016. El mateix va fer a Pinet i Llutxent a l’agost passat. La Marina i la Vall d’Albaida van viure episodis de dolor en veure que les serres es perdien. Passat el temps, els treballs per recuperar les zones han necessitat d’una espenta especial, vinguda de la voluntat dels ciutadans. Són dos casos allunyats geogràficament, però amb similar ‘modus operandi’. Simplement, hi va haver colles de voluntaris disposats a treballar i proposar idees amb la idea única de tornar a revitalitzar unes zones que donaven vida. En el Sense Límits d’este passat cap de setmana vam parlar amb Álex Chacón, portaveu del moviment de Xàbia, Pep Estornell, alcalde de Llutxent, i Paco Calabuig, forestal de la Generalitat. Este és el resultat.

Sense Límits Aventura al teu WhatsApp


PUBLICITAT

ESCOLTA LA NOTÍCIA

Analitzem la iniciativa de la Marina i la Vall d’Albaida, a partir del minut 13:55

El cas de Xàbia

A Xàbia hi havia sendes per les quals no es podia passar. Es va prohibir el pas per motius de treballs en la zona i per seguretat. Álex Chacón, del col·lectiu de ciclistes de muntanya de la zona, explicava al programa de ràdio de Sense Límits que en veure que la gent tornava a la Granadella, van “sol·licitar a l’ajuntament si podíem tornar a passar”. Els van dir que endavant, “que anàrem amb compte i ja està”. En tot cas, van proposar treballar per ajudar: “Per anar recuperant tot el que s’havia perdut”.

PUBLICITAT

Mans a l’obra

“No era fer sendes ni camins nous”, deixa clar Chacón, “sinó que en aquells que s’havien erosionat i aquells que estaven tapats, fer neteja i recuperació”. La intenció, simplement, era tornar a veure amb vida el que semblava mort: “Volíem fer-ho per recuperar-lo i tornar a donar-los ús”. Un bon nombre de voluntaris han estat fent treballs absolutament voluntaris, organitzats i planificats, i controlats pels forestals de la zona, per poder accelerar l’adequació de les sendes com la Granadella.

PUBLICITAT

Llutxent i Pinet reaccionen

A Llutxent el cas va ser similar. El cop moral al poble, tant a a Llutxent com especialment a Pinet, va fer que un bon grup de voluntaris volguera fer coses. Pep Estornell, alcalde de Llutxent, explicava en el programa quin va ser el camí que van planificar: “En el moment en què veiem les nostres capacitats, vam buscar una tècnica ambiental perquè el desenvolupara. Ella ha planificat activitats i ara s’han d’executar entre fa un mes i el mes de març”. Entre les accions previstes està una de les més importants: “Recuperar el Surar”. El Surar és el Parc Natural Municipal de Pinet. “La intenció”, assegurava Estornell, és “recuperar l’esperança”.

PUBLICITAT

L’enhorabona dels forestals

L’altra part afectada és la d’aquells que hi treballen. Són els forestals, que són els encarregats de vetllar perquè no es faça més mal a les zones afectades i perquè es recuperen el més prompte possible. Paco Calabuig, forestal de la Generalitat, va explicar a Sense Límits que en la legislació “no posa enlloc que estiga prohibit recuperar una senda”. “Hem de passar del prohibicionisme de l’administració”, va dir, “i posar-nos mans a l’obra”. En tot cas, Calabuig va agrair la voluntat popular de voler recuperar les zones arrassades: “La meua enhorabona a tots els que s’organitzen i de forma consensuada amb l’ajuntament treballen per recuperar les sendes i la muntanya”.

Autor: Rafa Mora

Compartir aquesta notícia a

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »