Ràpel amb seguretat

Els millors consells per rapelar, de la mà de Jorge Membrado

Material, accessos, tècniques… com fer del ràpel una activitat més segura

El ràpel és una activitat que té el seu perill. No hi ha el risc zero mai. Per això parlem amb Jorge Membrado perquè ens explique tècniques, material, formes de fer ràpel i saber quan el podem fer amb total seguretat i quan hem de saber frenar… Ens ho explica tot en la secció d’aventura i seguretat del programa Sense Límits Aventura de la ràdio d’À Punt. Sobretot, un consell: “No fer res que prèviament no hages practicat”.

Sense Límits Aventura al teu WhatsApp


PUBLICITAT

ESCOLTA ELS CONSELLS DE JORGE MEMBRADO

LA SECCIÓ DE SEGURETAT

No perdre-li el respecte

El primer que Membrado va destacar és que no hi ha que “perdre-li el respecte”: “Hi ha gent que en sap fer en situacions ideals, però a vegades el ràpel es complica, pel vent, per la corda, per l’accés…”. S’han de seguir unes pautes: “No fer res que prèviament no hages practicat. No té res a veure una carrera de 1.500m que una marató o una ultra. En el ràpel és el mateix. No és el mateix un ràpel de 10 metres que un de 150 amb vent i aigua en un barranc complicat”.

PUBLICITAT

Situació de risc

S’ha de tindre en compte que es tracta d’una situació “de risc”, segons explicava Membrado. Per això, s’ha de tindre un “entrenament adequat, el material idoni… i conéixer les tècniques”. És una situació perillosa i, per tant, segona afirma el nostre expert en muntanya, “no és el moment per fer moviments pel·liculers”.

PUBLICITAT

Tenir en compte…

Hi ha molts aspectes que s’han de vigilar. Per exemple, “el punt d’on pengem la corda”, deia Membrado. “No és el mateix una roca bona, roïna, o un arbre”. També és important “l’accés, perquè pot ser complex”, i fins i tot “pots haver de creuar un barranc, o passar per una cova… quan arribem al ràpel em d’estar segurs que el material és el millor i saber que podem parar. I també, la recuperació de la corda: hem d’anar recuperant-la. Depenent de com l’equipem o fem el ràpel, la podrem recuperar o no”.

Compte amb les altures

L’efecte de caure de 20 metres o de 7 metres pot ser el mateix… “ja et dona el mateix, perquè les lesions poden ser molt greus”. O fins i tot de 3 metres, afirma Membrado, perquè “caus d’esquena per no muntar una corda i et trenques l’esquena”. S’ha de tindre “comprovat l’accés, que la fixació o l’anclatge siga solvent, comptar amb una corda apropiada i que arribe sobradament, i tindre un material perfecte”.

ERRADA HABITUAL

“Una errada que fa molta gent és baixar amb elements que no són autobloquejants”, avisa Membrado. “No estic exempt de perdre el control pel que siga. Sempre hem de tindre un element que ho puga bloquejar. L’excepció és en un barranc amb molt d’aigua, perquè ens podem ofegar”. Pel que fa al material, Membrado sempre porta “un mosquetó HMS, de pera, perquè ens permet amb un nuc dinàmic afrontar qualsevol ràpel. Hi ha altres materials molt variats i bons”.

Record a Tudela

Membrado, afectat per la mort de l’escalador Carlos Tudela, va recordar les activitats que van fer junts a finals dels anys 90 i va tindre paraules per Tudela: “Una llàstima perquè se n’ha anat un dels grans de la muntanya valenciana”. Un fet, la mort de l’escalador, que el va fer reflexionar: “La sort influeix més del que pensem…”.

Més dades:


Un arnès per a cada activitat


Consells per fer vies ferrades


SLA12: A l’hivern, segurs


SLA06: Un rescat, mínim 3.000 euros


 

Autor: Rafa Mora

Compartir aquesta notícia a

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »