De ruta per l’Ènova romana

Visitem les restes romanes de l’Ènova gràcies al PR CV 454 que ens acosta Salva Blanco

Els treballs de recuperació continuen amb la feina per fer d’aquest indret Bé d’Interès

A la localitat de l’Ènova, la Ribera Alta, l’indret de Vila Cornelius pel PR-CV 454 és el plat estrela, si no fora perquè no es pot (encara) visitar. Les obres de l’AVE van estar a punt d’acabar amb este lloc que, ara, es lluita perquè es declare Bé d’Interès… “És un dels últims senders homologats a la Comunitat”, com explica Salva Blanco a la secció de senderisme del Sense Límits Aventura. Es tracta d’un sender històric-paisatgístic a la població de l’Ènova, “d’uns 14km, que en 4 horetes o 4 horetes i mitja es pot fer”.

Sense Límits Aventura al teu WhatsApp


PUBLICITAT

A PARTIR DEL MINUT 21:45

LA RUTA, PER L’ÈNOVA

Vila Cornelius

“S’ha fet un esforç de l’Ajuntament, els tècnics i els arqueòlegs per potenciar els jaciments arqueològics que tenen a l’Ènova, que per ara estaven abandonats”, comentava Blanco. “La Vila Cornelius va aparèixer quan les obres de l’AVE i va estar a punt de desaparèixer sota la vies si no arriba a ser per la mobilització del poble”, recordava el nostre expert en senderisme. Es van traure moltes obres, “molts mosaics, però es va tornar a soterrar tot i es va aconseguir que la via del tren passe elevada per la vila, i a l’espera de poder tindre diners, subvencions, per fer que la vila romana millor conservada siga Bé d’Interès…”.

PUBLICITAT

La vila està vallada

En el seu moment, es va fer una excavació d’emergència per les obres de l’AVE, “però no es pot visitar ara”. Però sí es poden visitar “altres coses molt interessants”, explicava Blanco. Aleshores, ens situem per iniciar la ruta: “Al final del carrer Sant Antoni hi ha una zona d’aparcament, després es puja pel calvari a l’ermita, que està damunt de l’antic castellet andalusí de la població”, i que són 178 metres. Des de l’ermita es continua per la serralada -“és un terme municipal molt allargat”- i s’arriba a la Creu Alta, “baixem a l’encreuament de la carretera que és conegut com el port del Sapo i des d’allà agafem la línia de terme municipal fins el final del terme, on trobarem un lloc molt estimat per la gent de l’Ènova, el paratge del Pi d’Ambrosio, amb paellers i pinada, una font…”. És un lloc “ideal per pegar un mosset i descansar”. Estem a meitat de camí.

PUBLICITAT

Carrilades romanes

Des del Pi d’Ambrosio es torna al poble. “Ens desviem de seguida a l’esquerra i trobem les carrilades romanes de l’extracció de pedra… Els estudis diuen que era una via secundària del que després va ser la via Augusta que unia Saetabis (Xàtiva), amb Dianum (Dénia)”, conta Blanco. “L’Ajuntament ha destapat estes carrilades i són impressionants. Descobertes i que es puguen veure són uns 250 o 300 metres”.

La pedrera

Des d’allà, després, continua la ruta per trobar-se “amb la joia de la corona”, assegura Blanco, “que és la pedrera romana”. Es pot comparar “al marbre venecià per la seua importància de l’època”, recorda Salva Blanco, que anima a fer aquesta ruta en què “tots els panells interpretatius ens informen perfectament del que estem veient, i podem veure com es treia la pedra, els ferraments que s’utilitzaven”… una ruta de cultura i història per a no perdre’s.

Autor: Rafa Mora

Compartir aquesta notícia a

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »