“La gent no és empàtica, desconeix aquest món”

Jaume Barrantes i Víctor Cerdà, de Cazarettos, visiten SLA per acostar-nos la seua feina per integrar cada vegada més a les persones amb discapacitat

Buscar la integració i que se’ls tinga en compte. Que no se’ls posen més entrebancs de les que ja tenen. Són els membres de Cazarettos, un grup que es dedica a portar les persones amb discapacitat a la muntanya com a fórmula, també, d’integració. “En la inclusió i el món de persones amb capacitats diferents n’hi ha molt de camí per recórrer. La gent no es empàtica i, si no li toca de primera mà, desconeix aquest món”. Així de clar s’explica Jaume Barrantes, que acudeix al programa Sense Límits Aventura amb Víctor Cerdà. Parlem amb els dos sobre aquests temes.

Sense Límits Aventura al teu WhatsApp


PUBLICITAT

CONEIXEM EL MÓN DE LES JOËLETTES

ESCOLTA-HO A PARTIR DEL MINUT 32:30

Buscar la integració

Cazarettos funciona amb gent com Víctor Cerdà o Jaume Barrantes. Són dos veus entre moltes altres. L’objectiu del que fan és buscar la integració. La màxima possible. “El que fem és que siga una família en què cada vegada s’afegeix més gent i on es treballen els valors humans. L’objectiu és transmetre una normalitat, que qualsevol persona, tinga la discapacitat que tinga, per exemple en la muntanya o en altres activitats que fem, aconseguim la integració”, explicava Jaume Barrantes. Ell té una filla amb una discapacitat considerada d’un 90%: “Tu ets les seus mans, les seus cames, i tu la dus als llocs… Això li aporta molt perquè la integres a la teua vida i ella acaba gaudint del mateix que tu”.

PUBLICITAT

Les Joëlettes

És una cadira dissenyada “per poder anar amb la persona que transportes per la muntanya i permet, sense límits, arribar a qualsevol lloc, qualsevol senda”, afirma Barrantes. Per fer-ne ús, “mínim es necessiten dues persones, una davant i una darrere, però si el camí ho permet es poden afegir amb cordes o als costats…”. Víctor Cerdà, per la seua part, explicava que ja són 8 anys “en aquesta lluita”, i agraïa el fet de tindre “aquestes cadires adaptades”, perquè així “fem realment el que volem, estem molt feliços”.

PUBLICITAT

Doble satisfacció

“Personalment m’aporta molta felicitat”, afirma Barrantes sobre el fet de veure a les persones “que gaudeixen igual que nosaltres de la muntanya, quan pugen una senda, quan senten l’olor de la vegetació”. Portar-los és “una de les millors experiències que aconselle a totes les persones que els agrade la muntanya”. Però també reben agraïments, i els familiars d’aquestes persones senten que no estan excloses, “sinó que tindre-les en la muntanya és una manera d’integrar-les”.

Un trail únic

Al pròxim 2 de novembre es disputarà, dins de la cita amb la muntanya de Montanejos, la primera edició de la Rompebarreras. Una prova exclusiva per a les cadires adaptades. Barrantes explica que estarà limitat “a 30 cadires, amb equips de mínim de 6 persones, més un màxim de 8 persones”. Està inclosa en el trail Montanejos, i s’ha fet un límit de 30 equips “perquè per tema de places no ens permet molt més… És un número correcte”. Cerdà coincideix: “La distància és ideal i els paisatges que té, els barrancs i el riu a Montanejos… és un lloc especial per poder gaudir i que traguen eixos somriures”.

POLÈMICA AMB PENYAGOLOSA TRAILS

En el passat Penyagolosa Trails no van poder participar. I això que, segons asseguren, ho van intentar de totes les maneres. “Pensem que és desconeixement, por a que puguem causar algun problema que ells no pogueren solucionar”. “Nosaltres vam enviar correu”, explica Barrantes cronològicament. “Després vam tindre un contacte amb la Diputació i després a una cross inclusiu a Castelló. Després una reunió amb l’organitzador del Penyagolosa Trails. Quan tinguérem una conversació amb l’organitzador si anàvem avant, no ens van dir ni que sí ni que no, sinó que ens van dir de fer una altra reunió. Vam recollir tota la informació possible per a què l’organització la tinguera… Però, la cosa es va quedar sense que pogueren participar”. El programa Sense Límits Aventura es va posar en contacte amb l’organització del Penyagolosa Trails per conèixer la seua versió, però no hi va haver resposta.

Més dades:


Àudio SLA28: Un embaràs, llibres i clubs per conéixer


Àudio SLA27: Què va passar al K2 i què passarà a Nova Zelanda


Àudio SLA26: Revitalitzar sendes, conéixer a Sebas Sánchez…


Àudio SLA25: Una volteta pel món


Àudio SLA24: Igualtat, salut i nous llibres


Àudio SLA23: Pou, K2 amb un metge valencià, 24h de Le Mans…


Àudio SLA22: Marroc, Canàries, Font Roja i vols en globus


Àudio SLA21: Yukon, seguretat, Mendi Tour…


Àudio SLA20: Entrenaments, la Calderona en BTT i més


Àudio SLA19: Més enllà de fer esport…


Àudio SLA18: Guia de ferrades, anèmics i més


Àudio SLA17: Luis Alberto, ‘El Ogro’ i més


Àudio SLA16: Herois com Soria, Orts…


Àudio SLA15: Cañes, camí de la Conquesta


Àudio SLA14: Nou any d’aventura…


Àudio SLA13: L’últim programa, Everest i més


Àudio SLA12: Penyagolosa, seguretat i Congrés Internacional


Àudio SLA11: La nova FEMECV i molt més


Àudio SLA10: Les federacions creixen


Àudio SLA09: 18.000km en bici per l’ELA i molt més


Àudio SLA08: Latorre, trail femení i debat sobre dopatge…

 


Autor: Rafa Mora

Compartir aquesta notícia a

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »