El Salt de la Nòvia de Cirat

La llegenda de la nòvia, el seu vel i la guerra carlista…

Una ruta d’uns 10km assequibles per a tota la família amb bany inclós

A la Comunitat Valenciana tenim dos ‘Salts de la Nòvia’, “i n’hi ha un altre a Manzanera, a Terol”, recorda Salva Blanco, el nostre expert en senderisme. “El de Navajas, la llegenda fa referència al salt del riu, però no a la caiguda natural de l’aigua com fa el de Cirat”, afirma. Aquest el visitem de la seua mà… Cirat és la capital de la comarca de l’Alt Millars, amb uns 200 habitants i “un paisatge de muntanya impressionant i una important massa boscosa de pins”.

Sense Límits Aventura al teu WhatsApp


PUBLICITAT

VIATGEM A CIRAT I AL SALT DE LA NÒVIA

La ruta de semderisme, des del minut 18:40

Caminar i aprendre

Es tracta de “caminar i aprendre”, recorda Blanco, així que recomana també la visita al Museu Etnològic i a la torre del segle XII-XIII “i les restes del que va ser el Palau, que no queda molt…”. Parla Blanco “d’una ruta de 10-11km, entre 2 i 3 hores”. És una ruta “circular en què es pot arribar al Salt de la Nòvia sense molts problemes”. S’ix del carrer Salinas, des de la part alta del poble. És el carrer que dona nom al barranc i està tot ben assenyalat en els encreuaments més importants. “Amb xiquets més xicotets, es pot anar per la pista forestal i s’arriba al mateix lloc”, puntualitza.

PUBLICITAT

La llegenda

Sempre hi ha una llegenda. Per què se li diu Salt de la Nòvia? Blanco ho explica: “En aquest cas ens remuntem a meitat del segle XIX, a 1846, en la guerra dels Matiners, la segona guerra carlista. Ferran VII mor sense hereus masculins i hi ha la guerra entre la seua filla Isabel i el germà de Ferran, Carles. Conta la llegenda que en una de les partides d’un dels generals carlistes, un guerriller carlista es perd per la serra i el troba una xica de Pavies que estava per allà. S’enamoren, ella ha de tornar a casa, es prometen amor etern, passen els anys i a la nòvia, segons l’època, els pares la volen casar amb un xic de Cirat». Aleshores en la travessa de Pavies a Cirat, perquè la xica es casava a Cirat, es troben amb una partida carlista, «hi ha una baralla i l’enamorat hi era i, a més, mor… El cavall que porta a la xica s’espanta, i cau en la bassa on està el salt. Diuen que el tocat que portava es converteix en aquell moment d’amor en el salt d’aigua que hi ha ara”.

PUBLICITAT

Com trobar-lo

“La ruta ix de la part alta del poble, creuem el barranc de la Llosa, passem pel Mas de Macià, arribem a un encreuament on cap a l’esquerre es baixa a creuar el barranc de Salines i entrar al Salt de la Nòvia”. Així ho explica Blanco. Això sí, després de veure el Salt “tornem al mateix lloc per aprofitar el camí de pujada perquè a la banda de dalt del barranc hi ha un mirador des del qual es veuen els dos salts d’aigua que hi ha”.

Banyar-se

Ara que arriba el bon temps, qui no pensa en fer un xop? Una bona caminada i un bany és el millor que hi ha… Salva Blanco ho detalla: “De tornada, agafem una senda que passa per la Font de la Jarita i una pista forestal fins el poble, i a peus del poble creuem el barranc de Salinas altra vegada i hi ha un cartell que indica ‘Barranco Salinas’, i en 15 minuts hi ha el bany amb aigua molt fresqueta”. I a gaudir de la senda, la caminada, el bany i tot el que aporta Cirat.

Autor: Rafa Mora

Compartir aquesta notícia a

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »