“L’estret de Cook va ser un pal»

El nadador Jorge Crivillés parla de l’intent a Nova Zelanda: «El vent era molt fort»

Selina Moreno té una idea al cap: “Unir Europa, voldria nadar els 50km de Dinamarca a Suècia

Són dos nadadors de llarga distància i de mar. Ella té la Triple Corona i moltes travesses més… i ell busca el repte dels 7 Oceans… Parlem de Selina Moreno i de Jorge Crivillés. És l’entrevista de la setmana, i una entrevista molt, molt interessant per a dues persones que naden, com si res, més de 5.000 metres al dia… “La mar és una aventura”, afirmen. Els escoltem en la part final del programa.

Sense Límits Aventura al teu WhatsApp


PUBLICITAT

ESCOLTA A SELINA MORENO I JORGE CRIVILLÉS

L’entrevista, des del minut 33:50

Nadar a la mar

L’entrevista començava directa… per què naden en la mar? Deu ser una experiència única. I mai no t’acostumes. Ho explicava Selina Moreno: “Nades en un medi que està viu, amb molts condicions, amb onades, amb animals, amb vent… tu ets els 50% i no saps mai el que et trobaràs”. Jorge Crivillés la secundava: “És una aventura cada vegada, però sobretot és gaudir del medi ambient, que ens l’estem carregant poc a poc…”.

PUBLICITAT

Un càncer i una lesió

Selina Moreno va explicar que Jorge Crivillés es va posar en contacte amb ella quan va nadar el Canal de la Manxa “i d’això va nàixer una gran amistat”. “Jo vaig començar al 2009”, contava Crivillés, “arrel d’una lesió d’esquena. M’‘agobiava’ prou perquè la tècnica és el més important. Vaig començar a conèixer gent que nadava en la mar i em vaig enganxar. La primera travessa va ser l’estret de Gibraltar amb els companys del RC7 d’Alacant…”. Selina, per la seua part, recordava que va començar “quan vaig anar a viure a Gandia. Abans vivia a Sueca. I no recorde l’any que vaig nadar la travessa de Gandia, que era de 800 metres. Després em van diagnosticar el càncer, i la meua oncòloga em va dir que nadara, però que no entrenara… i ho vaig fer fins a meitat de la quimioteràpia. Una vegada acabat tot el tractament, li vaig proposar a l’oncòloga nadar l’estret de Gibraltar… i allà va començar tot”.

PUBLICITAT

El repte dels 7 Oceans

Ara estan en el repte dels 7 Oceans que busca Crivillés. Per complir-ho s’han de nadar, sense neoprè, el Canal de la Manxa, Santa Catalina a Califòrnia, Molokai a Hawai, Canal Tsugaru al Japó, Canal del Nord a Escòcia, l’estret de Cook de Nova Zelanda i el de Gibraltar. “Fins ara tinc quatre, em queda el Canal del Nord, que aniré este estiu, en octubre intentaré Gibraltar –el té, però el va fer amb neoprè, i ha de ser sense-, i espere data per a l’estret de Cook, que no el vam poder fer per les condicions de la mar”.

Mala sort a l’estret de Cook…

Crivillés havia d’intentar l’estret de Cook esta primavera. Però, tot i estar allà, es va quedar amb la mel als llavis… “Va ser un pal… te n’has d’anar a l’altra part del món, i ja sabíem que el vent és un condicionant, però confiàvem que tindríem una finestra de bon temps. L’estret és des de l’illa nord fins la sud… i bufa molt vent, i canviava molt. Les previsions canviaven… i finalment el dia previ que van decidir em vaig preparar, però just va començar a canviar el vent i amb 25 nus era impossible…”. La decepció va ser immensa, però no hi havia alternativa. El capità del vaixell li va dir, de fet, que havia de nadar a 7km/h. “Ni Michael Phelps”, afirmava Crivillés. “Sempre s’ha de confiar en el patró, en la gent de la mar”, apuntava Selina Moreno.

UNIR EUROPA

El ritme no para. Si Crivillés busca els 7 Oceans, Selina Moreno té en ment un projecte inèdit… Ho explicava al programa: “El meu somni és unir Europa, i voldria nadar els 50km de Dinamarca a Suècia. No hi ha constància que ho haja fet ningú i ho tinc al calaix”. Així que a esperar que es donen les condicions i es troben les ajudes necessàries… I entrenar, ja ho diu ella: “No hi ha res més que entrenar, entrenar i entrenar, i cap, molt de cap. Una dieta, aclimatar-se a llocs freds, i amb els anys el cos ja té memòria…”.

Més dades:


Àudio SLA33: Com viatjar amb xiquets i molt més


Àudio SLA32: Els Jocs de Tòquio, la sorra del desert…


Àudio SLA31: Madèira, Muztagh Ata, prevenció…


Àudio SLA30: Pel desert i la fira que enamoren


Àudio SLA29: Joëlettes, de ruta per l’Ènova i…


Àudio SLA28: Un embaràs, llibres i clubs per conéixer


Àudio SLA27: Què va passar al K2 i què passarà a Nova Zelanda


Àudio SLA26: Revitalitzar sendes, conéixer a Sebas Sánchez…


Àudio SLA25: Una volteta pel món


http://senselimitsaventura.com/2019/03/18/audio-sla24-igualtat-salut-i-nous-llibres/

Autor: Rafa Mora

Compartir aquesta notícia a

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »