L’Everest, a debat: «S’hauria de regular»

Els alacantins José Antonio Alejo i Juan Agulló (expedició de 2011) reflexionen sobre les cues al cim del món

“Si els muntanyencs fórem més independents, potser agafaríem un altre dia per a pujar”.

L’Everest és, ara mateix, un problema. Són tantes les persones que durant el mes de maig passat han volgut coronar-lo, que les situacions que es produeixen fan sonar les alarmes. Més de 200 persones ho intentaren fa poc més d’una setmana. Molts van fer cim, però d’altres van perdre la vida. Estan preparats tots els que hi van? Està la muntanya preparada per assumir tanta càrrega de persones? El govern de Nepal pot tindre la solució? De tot això reflexionen dos homes que saben el que és lluitar contra la muntanya més alta del planeta. José Antonio Alejo, que va fer cim al 2011, i el seu company d’expedició, Juan Agulló. Els dos alacantins, els dos savis en la matèria.

Sense Límits Aventura al teu WhatsApp


PUBLICITAT

EL CIM DEL MÓN ES PLENA DE GENT

Reflexions sobre les aglomeracions a l’Everest, des del minut 16:50

“Una barbaritat”

Juan Agulló, des d’Elx, considera que les imatges que s’han vist els últims dies són “una barbaritat”. Explica el muntanyenc que s’ha de tindre en compte “que l’Everest està dins d’un parc nacional i que el pas de gent hauria d’estar regulat”. En la mateixa línia s’expressava Alejo: “El govern de Nepal ha de regular més els permisos que dona per pujar, com en qualsevol parc natural”.

PUBLICITAT

Foto: Subin Thakuri, Utmost Adventure Trekking

Però, «són ingressos»

Per altra part, també Agulló reflexiona i confirma que per a Nepal, “que té molt poques vies d’ingressos, aquesta del turisme d’expedició pot ser una molt important per recaptar fons”. Per altra part, està que les agències que promocionen “aquestes activitats de manera turística, per dir-ho d’alguna manera”, fan una publicitat “per fer-ho molt fàcil… però cobrant una quantitat molt elevada, per a què pugues pujar al cim amb el mínim esforç. Però després la muntanya es plena d’ampolles d’oxigen”.

PUBLICITAT

Negoci

El volum de negoci “és molt gran, amb molta gent que hi treballa”, afirma Agulló. “És un poc complicat comprendre-ho tot, però clar, hi ha ganes de pujar el cim del món… però pense que hauria d’estar regulat l’accés. Et pot vindre al damunt un canvi de temps o una tempesta ràpida, i no poder-la controlar, i amb tota aquella gent arribant al cim, pot ser una catàstrofe, la veritat”. Alejo, per la seua part, diu que és una situació “que impacta, però si ho penses bé no hauria de sorprendre’ns”. El procés d’ascensió és el mateix per a tot el món, creu Alejo. “És la muntanya més desitjada per tota persona muntanyenca, després has de fer una climatització prèvia… i en maig, setembre i octubre es pot anar… i tot el món vol anar en maig. Després s’ha d’esperar la finestra de bon temps… si hi ha moltes expedicions i tots volen pujar el dia de bon temps, hi ha aglomeració”.

Solució?

José Antonio Alejo creu que s’ha d’arribar a acords també. Considera que els muntanyencs han de prendre “les seues pròpies decisions”, i ho detalla: “Si els muntanyencs fórem més independents, potser agafaríem un altre dia per a pujar”. I va posar l’exemple del que van fer ells al 2011: “Nosaltres vam fer l’aproximació al cim amb uns dies de mal temps per a què quan se suposava que anava a fer bo, ja estiguérem en el camp 3. Això va permetre que pujàrem al cim una altra expedició i nosaltres, és a dir cinc o sis persones al cim. Al dia següent, quan baixàvem, tota la romeria pujava… això ja depèn de la logística de cada expedició”.

Autor: Rafa Mora

Compartir aquesta notícia a

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »