El perill de sobrehidratar-se

El càlcul idoni abans d’una competició és «fer un entrenament previ i veure el que es pesa abans i després»

Darío Sanmiguel ens explica els perills i les claus per a una hidratació correcta

Parlem d’aigua, però no de poca, sinó de molta. Darío Sanmiguel (Hospital Vithas Nisa 9 d’octubre), com a metge i també esportista, ha vist i ha viscut situacions que cal explicar-les… perquè es peca tant de beure poc com de beure massa. I d’això se’n diu sobrehidratació. Ens ho explica en la secció de salut del programa Sense Límits Aventura. … “El millor que un pot fer és, quan un va a competir, fer un entrenament previ i veure el que pesa abans i després”, afirma, perquè així es veu el líquid perdut i, per tant, el que s’ha de recuperar.

Sense Límits Aventura al teu WhatsApp


PUBLICITAT

Parlem de sobrehidratació amb Darío Sanmiguel

La secció de salut, en el minut 24:30

Pesar-se abans i després

“S’ha d’anar al just, ni quedar-se curt ni passar-se», afirma Sanmiguel. Per saber si estem ben hidratats, «primer és l’experiència, i després no és el mateix una persona que pese 50kg que una que pese 90… el millor que un pot fer és, quan un va a competir, fer un entrenament previ i veure el que pesa abans i després. És el millor indicador”. En tot cas, el metge considera que els esportistes «són especials, creuen que prenent més, ja va bé. Però a vegades tenim problemes, i en hidratació passa el mateix. Sempre s’ha parlat de que s’ha d’hidratar molt bé, però compte”, avisa Darío Sanmiguel. I aleshores, explica un cas, el d’Iván Penalba, que va entrar en problemes seriosos després d’hidratar en excés…

PUBLICITAT

El cas d’Ivan Penalba

“La planificació no va anar en bona direcció i això va derivar ens uns greus problemes de salut. Però això forma part d’un aprenentatge i saber que quedar-se curt és mal, però passar-se també”. És la reflexió del metge sobre un cas, el de l’esportista valencià d’ultradistància, que va patir no fa massa un episodi complicat en experimentar amb la sobrehidratació. “Ell és jove… hi ha un moment que quan estàs fent exercici, el ronyó no treballa igual. Treballen uns músculs però el ronyó no tant… i vas carregant d’aigua i Iván és un xic no massa alt i no arribarà ni a 60kgs, i va beure més aigua de la que tocava i aquella aigua va anar a un pulmó i va produir un edema pulmonar, una errada renal… tot reversible, però si haguera anat a més o li passa a algú que no estiga tan en forma, les conseqüències podrien haver sigut molt pitjors”.

PUBLICITAT

També un cas personal

Però ningú està lliure del perill. Ell mateix, el nostre metge, explicava una situació que va viure en primera persona: “Vaig competir en unes 24h a Barcelona, i els equips anglesos anaven pesant als competidors, i controlant-los, i els anaven hidratar a la gent segons el que perdien… portaven una bàscula. Jo me la vaig jugar i vaig beure el que pensava, però més del que em tocava… veia borrós, vaig tindre una sobrehidratació… vaig ser un incaut tot i que ja vaig experimentar el que podia passar, perquè a vegades l’orina no és un bon indicador…”.

Com detectar-ho

“S’ha de ser conscient de quant s’està hidratant… Sempre hi ha deshidratació i també sobrehidratació. La tendència ha de ser saber el que es pot perdre en líquid segons l’època de l’any, l’esforç, etc. La gent es pren moltes coses perquè pensen que li solucionen coses, quan no serveixen per a res, com un excés de sals minerals, o magnesi, o semblants… amb sodi, aigua i hidrats de carboni és suficient”. Però, com ho notes? “La sobrehidratació comença amb nàusees, amb una visió borrosa… Una persona normal de 70kg pot aguantar una ingesta de 7,5 o 8 litres, però també has de pensar el que vas a fer, depenent de la carrera. El que no pots beure és un litre per hora en una carrera de llarga distància. Això és una barbaritat”, explica Sanmiguel.

Autor: Rafa Mora

Compartir aquesta notícia a

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »