«He tingut malsons amb vies d’escalada»

Escalar és per a Jonathan Guadalcázar «anar desxifrant» el que et mostra la roca

Ha equipat tres vies: ‘Supernova’ a Crevillent, ‘Metamorfosis’ a Tàrbena, i la tercera ‘Viaje Astral’

Jonathan Guadalcázar és escalador. «Jo em fixe en la paret i pense si pot haver un recorregut. O em deixe caure i vaig veient què hi ha, quins passos es poden fer, vas desxifrant, col·locant els segurs… és com un passadís, i vas desxifrant els llocs que té». És la posada en pràctica d’una manera d’entendre l’esport. La màgia de l’escalada en la veu d’un jove escalador que ens parla de concentració, de ganes, de lluita, de control. És l’entrevista principal del passat programa de Sense Límits Aventura.

Sense Límits Aventura al teu WhatsApp


PUBLICITAT

JONATHAN GUADALCÁZAR

L’entrevista la trobaràs a partir del minut 42:00 del programa

Crevillent i Tàrbena

“Crevillent perquè ho tinc al costat de casa, vaig començar equipant una curta de 15 metres, i en dos mesos em va eixir. Després vaig veure que podia enllaçar vies. L’original és més difícil i estic amb ella”. El problema amb aquesta de Crevillent “és perquè on agafar-me és xicotet i fa molta calor allà… no m’ix un pas en concret, que quan ha fet més fred sí he eixit ràpid, però si no, no hi ha hagut sort”. A partir de 25 graus és massa calor i no es pot, “així que estic mirant d’anar més a per la de Tàrbena». I la de Tàrbena és “la unió de les dues que he equipat”. Però és més difícil, assegura. “No arribarà a 9a+, i la de Crevillent pot ser 9a+ segur”, diu.

PUBLICITAT

Mirar el temps

Calor i humitat són factors importants a l’hora de fer escalada. Amb tot, “amb humitat només s’ha de tirar més magnesi”, afirma Guadalcázar, que parla també del vent. Si “entra de llevant, la roca no està tan seca, sinó humida”. Són condicionants pels quals saben d’avantmà si alguna via es pot fer o si cal esperar-se a un altre dia amb millors condicions.

PUBLICITAT

Equipador de…

“He equipat tres vies: ‘Supernova’ a Crevillent, ‘Metamorfosis’ a Tàrbena, i la tercera ‘Viaje Astral’”. I equipar és “posar els segurs que et poden aguantar si caus cap a terra”. Sobre els noms, “t’han de cridar l’atenció des de dins”. Per exemple, ‘Metamorfosis’ per a Guadalcázar era “un canvi important en la vida, un creixement”, cosa que creu que és quan va passar de l’adolescència a adult… ‘Supernova’ és una cosa “molt xicoteta però molt concentrada”, com la via que va fer, i ‘Viatge Astral’ era “com que l’ànima eixia del cos”.

La concentració

“Moltes vegades el cap enganya, perquè et pots confiar, et relaxes i caus”. Però també fa força el cap… “a casa tens ansietat perquè vols fer una via, però arribes al punt i no t’ix… he arribat a tindre malsons i tot en equipar una via”. De fet, en competició és on Guadalcázar té camí per davant per mostrar el seu nivell: “No fluix… quan intente quedar en alguna posició, és quan em frustre, em falla la concentració en la competició”. Ell no entrena per a competir, assegura.

Autor: Rafa Mora

Compartir aquesta notícia a

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »